2019

Szakmai összefoglaló

a NEA-TF-18-M-0638 pályázati konstrukcióval kapcsolatban

– Palóc Hálózati Szövetség –

1) 2018. július 14. – Aluljáró festés

Évek óta jó kapcsolatot ápolunk egy salgótarjáni önkéntesekből álló szervezettel („Sakkozzuk ki!” Akciócsoport), több közös programot valósítottunk már meg a megyeszékhelyen a városszépítés jegyében. Kezdeményezésükre, más helyi kulturális intézményekkel is együttműködve, önkéntes festési akciót szerveztünk Salgótarján belvárosában, egy frekventált területen található aluljáróban. A program során a célterület teljesen megújult, a falfelületek dekoratív festésére és egy szabadtéri kiállítás megalkotására is sor került. Fontosnak tartjuk, hogy ilyen innovatív kezdeményezések mentén szépüljön a megyeszékhely, miközben erősítjük az itt élők kötődését a városhoz, az önkéntesség népszerűsítése mellett. A festési akcióhoz megannyi kísérőprogram társult, a helyben működő aktív egyesületek és kulturális intézmények segítségével. A nagyszabású összefogásba nem csak az általunk ismert önkénteseket, de a járókelőket is bevontuk, így valóban egy nagy közös helyi kezdeményezés keretében sikerült megszépíteni a központi vasúti aluljárónkat.

2) 2018. július 25. – Pont itt party!

Salgótarján második alkalommal kapcsolódott a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetéséhez kötődő országos kezdeményezéshez, melynek keretében nagy érdeklődés mellett megszervezésre került a városi „Pont itt party!” Szervezetünk a helyi ifjúsági irodával együttműködve települt ki az egész estés programra. A résztvevők számára játékos totóval készültünk, a helyes válaszokat édességgel jutalmaztuk. Tömött sorok álltak a csillámtetoválóinknál, a fiatalok az alkalomhoz illő ideiglenes tetoválásokat készíttettek maguknak. Nagy érdeklődés övezte a mobil fotókeretünket és a hozzá társuló különleges dekorációinkat, sok felvételiző élt a lehetőséggel és készített különleges szelfit segítségünkkel, megörökítve ezt a számukra fontos, sorsdöntő eseményt.

3) 2018. szeptember 14. – Tanévnyitó Fesztivál

A Tanévnyitó Fesztivál kísérő programjaként egész délutános kreatív foglalkozást szerveztünk Salgótarján főterén. Kicsik és nagyok, helyi családok szívesen kapcsolódtak a kezdeményezésünkhöz, a különböző kreatív technikák felhasználásával elkészült ablak- és ajtódíszek igazán nagy sikert arattak. Célunk az volt, hogy a városi fesztivál keretében tartalmas kikapcsolódási lehetőséget biztosítsunk mindazoknak, akik érdeklődnek a hobbyművészetek iránt. A foglalkozásra igyekeztünk olyan mintadarabokkal előállni, mely bárki számára elkészíthetőek, így az alkotás folyamata valamennyi résztvevőnek maradandó élményt nyújtott.

4) 2018. október 20. – Kvíz-est

Salgótarjánban már évek óta szerveződnek kvíz-bajnokságok, megvalósításukban szervezetünk időről időre fontos szerepet vállal. A kvíz-estünk, a sorozat állandó helyszínén, a városközpont egyik közkedvelt szórakozóhelyén került megrendezésre. A három órás játékra 7 csapat jelentkezett, köztük baráti társaságok, munkahelyi közösségek, családok, minden korosztályt képviselve. A hét típusfeladat (Feleletválasztós kérdések, Képes kérdések, Kapcsolatkör, Általános kérdések, Hangos kör, Párosítós kör, Kérdezz! Felelek!) összeállítása során ügyeltünk arra, hogy az általános műveltségi kérdések mellett a művészetek, a földrajz, az irodalom, a történelem, de még a bulvár témaköre is helyet kapjon. A kvíz célja a helyi kisközösségek erősítése, tartalmas szórakozási, kikapcsolódási lehetőség biztosítson minden generáció számára.

5) 2018. november 23. – Diákkonferencia

Országosan is egyedülálló kezdeményezés Salgótarjánban a „Gyermekek jogainak hete” programsorozat. Partnerségben a Salgótarjáni Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodával, diákkonferenciát szerveztünk az alkalomból az irodában, a város középiskolásainak részvételével. A helyi és vendégelőadók olyan témákat tárgyaltak interaktív formában, mint a sikeres közösségépítés az iskolákban, a jó pedagógus ismérvei, az újszerű pedagógiai módszerek fontossága, a tehetség felismerése önmagunkban. A konferencián nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a fiatalokból álló hallgatóság ne csak résztvevője, hanem formálója is legyen egy-egy előadásnak. Mindenki lehetőséget kapott a véleménycserére, a vitára és az érvelésre a különböző témák mentén.

6) 2018. december 22. – Bajnokságzáró Kvíz-est

Salgótarjánban már évek óta szerveződnek kvíz-bajnokságok, megvalósításukban szervezetünk időről időre fontos szerepet vállal. A legutóbbi bajnokság záró játékát egy belvárosi szórakozóhelyen szerveztük meg, nyolc csapat részvételével. A hagyományokat követve, az év utolsó kvíz-estjén 2018 legjobb feladványainak válogatásával készültük a kisközösségek számára. Az esemény különlegességét adta, hogy az eredmények függvényében szinte minden csapat különleges ajándékokban részesült és megválasztottuk 2018 bajnokát is. A közösségépítés jegyében, az alkalomra minden csapat süteménnyel, saját készítésű édességgel készült, így a játékot követően a résztvevők megvendégelték egymás, lehetőséget nyújtva évértékelő, jó hangulatú beszélgetéseknek.

7) 2019. január 27. – Vigyázz, kész, fűzz!

A XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez kapcsolódva szerveződött sokrétű rendezvény a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A kezdeményezés a nőket érintő sújtó daganatos megbetegedések veszélyeire, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságára hívta fel a figyelmet kerekasztal beszélgetések, előadások és hagyományos gyöngyfűzés keretében. A Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének támogatása érdekében szervezetünk felelt a sokakat bevonó gyöngyfűzési akció megszervezéséért. A résztvevők nem csak karkötőket készítettek, de azokat személyes üzenetekkel ellátva, ajándékcsomagokat állítottak össze a Szent Lázár Megyei Kórház érintett betegei számára, ezzel is kifejezve törődésüket és támogatásukat.

 

 

Szakmai beszámoló bővített változat, képekkel